Thursday, 8 September 2011

Projek Lemang Behrang

Setakat nak makan lemang, memang le senang.. melambak lambak orang jual kat tepi jalan.. tambah tambah lee time raya ni... Tapi kalau nak buat sendiri camana... senang kaa.. Tahun ni, raya kedua di kampung, kami satu famili bercadang nak buat lemang sendiri.. Kebetulan Angah Man (adik ipar saya) memang ada kepakaran dalam pembuatan lemang ni.. So, pakat-pakat la kami turun padang (saya tolong ambik gambaq saja) untuk merealisasikan projek Lemang Behrang...


Nampak mula-mula tu macam simple jaa...  Tapi bila start nak main dengan api... mula la terasa bahangnya... Tu tak cerita part nak cari buluh lagi... Mula-mula rendam pulut dengan air, kemudian dimasukkan ke dalam buluh yang dicover dengan daun pisang.. Kenapa pakai daun pisang?? Nak bagi bau sedap kot... Kalau nak ada rasa limau, masukkan ja daun limau...


Lepas tu, masukkan santan kaw kaw punya ke dalam buluh yg ada pulut tu.. masuk ja banyak mana pun... janji secukup rasa... Kemudian, buluh tu letak kat bara api dalam keadaan menyendeng... agak-agak dalam 30 darjah... make sure jangan terlalu dekat dengan api... kang jadi dodol plak.. Then, agak-agak cukup time, pusing pusing la buluh tu supaya masak sekata...


Proses lemang untuk masak nie kira lama la jugak.. compare ngan masak sardin atau mee maggi.. amat jauh berbeza lamanya... kami ambik masa kira kira 4 jam jugak untuk lemang tu betoi betoi masak (jangan terlebih masak sudah)... Dan setelah bertungkus lumus dengan bara api, buluh dan kamera, akhirnya:



dan hasilnya.. perghh.. berkilat-kilat tuh, lemak berkrim...


sapa nak order.. boleh jaa... habaq mai...

No comments: