Wednesday, 15 February 2012

Projek Villa Qaseh - Part 1: Pelan Lantai dan Exterior

Projek kediaman Villa Qaseh ni bermula tahun 2009. Bermula dengan idea simple, saya pun mulakan dengan me'rekabentuk' rumah menggunakan satu software architechture. Ni la bentuk pelan lantai bila dah siap.. 



Tapi biasalah, kalau setakat tengok pelan lantai cenggini memang susah nak imagine camana la bakal bentuk rumah nanti.. so, saya gunakan software untuk tukarkan pelan lantai nie kepada bentuk rumah 3D... Senang la sikit nak imagine kan.. Ni la hasil 3D untuk exterior rumah tu.. siap kaler cat dinding lagi.. hehe..


Ok, nak bagi lagi clear, saya tambahkan bumbung rumah ikut kesesuaian design pelan lantai tu.. ni ha kalau tengok dari udara (cam naik helikopter then amik gambaq la)... maklumlah, rumah dekat dengan airport...


Seterusnya, amik side dan angle dari tepi plak... oo ya, yang bumbung segiempat kecik sebelah rumah tu adalah wakaf/gazebo... saja ja letak nak bagi nampak smart sikit.. pagaq keliling tu pun saja ja letak.. 


mmm... sekarang pelan lantai dan design exterior semua dah siap... camana plak bentuk dalam rumah pulak... ok.. lepas nie saya sambung Part Interior plak nanti... 

4 comments:

mama3D said...

Salam bob, nice plan... But to me...klu hg adjust sikit entrance utk ruang tamu hg tu kesebelah satu lg aku rasa lbh baik coz nanti x delah tamu tu masuk rumah terus dpt lihat seluruh umah smpi blkg... Unless hg mmg suka cam tu.:-o.. Just my 2cent....

Imran Syakir said...

wsalam...

actually rumah nie dah siap 2 tahun lepas... saja ja aku nak cerita balik dr process design sampai la siap buat rumah dan siap duduk. ;)

Unknown said...

Berapa keluasan lantai rumah ni Bob..?

Imran Syakir said...

lebih kurang 2600 sqft..